Jak zrobić karkówkę z grilla? Sprawdź, nasz sprawdzony przepis. Zobacz zdjęcia

KP
Grill to dobry pomysł na spędzenie majówki. A na grillu najlepiej smakuje karkówka w domowej marynacie. Zobacz, jak łatwo ją przyrządzić.

Do przygotowania 12 porcji karkówki z grilla potrzebne będą:

  • ok 1,7 kg karkówki,
  • 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej z ziarenkami,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka soli.

Szykujemy mięso

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy mięso na plastry o ok. 1,5 cm grubości. Każdą porcję delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

Marynata

W miseczce mieszamy musztardę z olejem, octem balsamicznym i przyprawami. Bierzemy dużą miskę i kolejno układamy w niej porcje mięsa smarując dokładnie przygotowaną marynatą. Gotową karkówkę odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Grillujemy

Rozgrzewamy grilla, aż brykiety zrobią się szare. Kładziemy porcje karkówki i obsmażamy je po ok 15 minut z każdej strony.

Karkówkę z grilla proponuję podać z sosem tzatziki, grillowanymi warzywami i pieczywem.

Zobacz także inne nasze przepisy:

Tort czekoladowy

Przepis na pierogi ruskie

Czekoladowe muffinki z kremem

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sernik na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Ciastka w 5 minut

Ciasto z jabłkami i kremem

Pobierz bezpłatną aplikację Nasze Miasto i bądź na bieżąco!

Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Materiał oryginalny: Jak zrobić karkówkę z grilla? Sprawdź, nasz sprawdzony przepis. Zobacz zdjęcia - Kraśnik Nasze Miasto

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Wyglada pysznie

Dodaj ogłoszenie