Składniki
- ok pół kg truskawek,
- 10 dużych bez (mogą być ze sklepu lub można je upiec samemu)
- 400 g śmietanki 30%,
- 500 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka octu balsamicznego.
Wykonanie bez ( opcjonalnie)
Białka z 6 jajek ubijamy z 1,5 szklanki cukru przez ok 5 minut, aż masa będzie "sztywna". Kładziemy porcje bezy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około godzinę. Gotowe bezy są twarde z wierzchu i kruche w środku.
Przygotowanie deseru
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu balsamicznego, mieszamy i odstawiamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Do naczynia na deser wkładamy kolejno truskawki, śmietanowy krem i pokruszoną bezę. Deser ma wyglądać nieco bałaganiarsko, nie liczą się tu wyraźne warstwy.
Polecamy także inne nasze przepisy:
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?