Frittata ze szparagami
Szparagi to warzywo cenione ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. Ma działanie moczopędne, obniżające nadciśnienie tętnicze, a także dużą zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Zobacz wideo jak przygotować frittatę ze szparagami:
Składniki na frittatę ze szparagami
- 10 jajek
- pęczek zielonych szparagów
- 10 dag szynki
- 10 dag żółtego sera
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli,pieprzu i chili
- szczypiorek
Polecamy - zamiast szynki można dodać podsmażony boczek lub kiełbaski chorizo.
Z podanej ilości składników przygotujemy frittatę dla pięciu osób.
Jak przygotować frittatę ze szparagami?
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Szparagi myjemy i odcinamy końcówki.
Polecamy - najlepiej szparag złamać ręcznie, wtedy mamy pewność, że pozbędziemy się całej włóknistej części.
Szynkę i ser kroimy. Jajka wybijamy do miski, dodajemy szklankę mleka, przyprawy i mieszamy.
Na maśle klarowanym podsmażamy szparagi i szynkę przez ok 5 min (najlepiej użyć patelni, którą można włożyć do piekarnika). Następnie wlewamy masę jajeczną i pod przykryciem smażymy jeszcze ok 5 min.
Na koniec całość wkładamy do piekarnika na ok 20 min, bez przykrycia.
Przed podaniem frittatę posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz także inna nasze przepisy:
- To najlepsza karkówka z grilla!
- Pomysł na obiad dla sześciu osób za mniej niż 20 zł. Sprawdź!
- Bułeczki śniadaniowe ( NAJLEPSZY PRZEPIS) Pyszne bułeczki, które bez problemu przygotujesz w domu
- Curry z kurczaka z ananasem (PRZEPIS) Pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad
- Tort z truskawkami (PRZEPIS). Lekki tort na każdą okazję
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?