MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tofu to azjatycki przetwór sojowy, który powstaje podobnie...
fot. jsbaw7160/pixabay.com

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Tofu

Tofu to azjatycki przetwór sojowy, który powstaje podobnie jak ser z mleczka sojowego. Jest najbardziej znanym zamiennikiem mięsa i jest dostępny w wersji naturalnej, wędzonej, marynowanej, smażonej czy z różnymi przyprawami. Zastąpi mięso w kawałku i to mielone; by było zwarte, lepiej wybrać to twarde, czyli bardziej suche.

W 100 g tofu, zależnie od zawartości wody:
białko: 5-17 proc., średnio 8 g
żelazo: 0,8-2,7 mg, średnio 5,4 mg
kalorie: 55-145 kcal, średnio 75 kcal

Zobacz również

Kalina Mała. Szóste spotkanie ze storczykami

Kalina Mała. Szóste spotkanie ze storczykami

Ranking ATP. Awans Hurkacza na ósme miejsce, Djoković wciąż prowadzi

Ranking ATP. Awans Hurkacza na ósme miejsce, Djoković wciąż prowadzi

Polecamy

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Szukasz idealnej sukienki na wesele jako mama? Tylko spójrz na te cudowne kreacje!

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach