Dlaczego zdecydowaliście się Państwo na założenie gospodarstwa rybacko-agroturystycznego? Czy tego typu inicjatywy cieszą się dużym zainteresowaniem?
[Sylwia i Marcin Król]: Agroturystyka powstała przy istniejącym już wcześniej Gospodarstwie Rybackim, wykorzystano do tego celu niezamieszkane poddasze "Rybakówki". Główne siły i zapał pracy kierowane były i są przede wszystkim w rybactwo, które obecnie prowadzone jest na ok. 160 ha stawów i 4 jeziorach.
Agroturystyka, powstawanie gospodarstw agroturystycznych cieszy się dużym zainteresowaniem, stwierdzenie to poprzeć można chociażby tym, iż kilkanaście lat temu, w Wielkopolsce istniało ok. 80 gospodarstw, obecnie jest ich ok. 1000.
Jakie jest zainteresowanie wśród klientów Państwa gospodarstwa?
[Sylwia i Marcin Król]: Nasi klienci to przede wszystkim: w okresie od września do kwietnia - hurtowi i detaliczni odbiorcy, głównie karpia (i innych ryb); przez cały rok, z wyłączeniem miesięcy styczeń i luty - wędkarze
(amatorski połów ryb na jeziorach: Owieczki, Kamionek, Dziećmiarki Duże i Sławno); głównie od maja do września - goście, wędkarze wypoczywający w "Rybakówce".
Jakie dania można przygotować z ryb na terenie gospodarstwa?
[Sylwia i Marcin Król]: Polecamy zupę rybną z karpia oraz karpia tradycyjnie pieczonego na oleju.
Skąd wpadliście Państwo na pomysł, aby goście mogli łowić ryby, uwędzić je i przetworzyć?
[Sylwia i Marcin Król]: To właśnie jeziora, możliwość wędkowania są główną atrakcją Rybakówki. Wędkarstwo to bardzo uzależniające hobby. Goście z całej Polski, którzy wypoczywają u nas, sami rozpoczęli proces przetwarzania ryb, aby po urlopie zabrać produkt dobrej jakości do domu.
Czy tego typu praca wymaga od Państwa wiele wysiłku? Czy mieliście chwile zwątpienia w związku z tą działalnością? Czy w życiu gospodarstwa były momenty trudne?
[Sylwia i Marcin Król]: Tak jak każda praca, również i nasza wymaga pełnego zaangażowania. Rybactwo to bardzo interesujący, ciekawy i nieprzewidywalny zawód. Corocznie trzeba obserwować przyrodę, jej zachowania, uczyć się wielu rzeczy od nowa, chylić w pokorze głowę nad małością wobec niej. Jednak właśnie to obcowanie na co dzień z przyrodą jest zaletą zawodu rybaka. Natomiast dla gości "Rybakówki" niejednokrotnie potrzeba stoickiego spokoju i cierpliwości.
Pokazaliście Państwo, że działalność rolnicza nie musi być szablonowa. Czy innowacyjność to Państwa zdaniem jeden z najważniejszych aspektów działalności?
[Sylwia i Marcin Król]: Prawie dwadzieścia lat temu, gdy obok gospodarstwa rybackiego postanowiliśmy udostępnić pokoje i przyjmować gości, założyć tzw. agroturystykę, nie istniały nazwy typu innowacyjność. Obecnie można to tak nazwać. W dzisiejszej działalności oprócz zaangażowania, pełnego poświęcenia się pracy dla dalszego rozwoju działalności, konieczne jest korzystnie z środków unijnych.
Aby zagłosować na Sylwię i Marcina Król w plebiscycie "Wielkopolski Rolnik Roku 2013" wystarczy wysłać SMS-a pod nr 72355 o treści ROL.58. Koszt jednego SMS-a: 2.46 zł z VAT
Zobacz więcej
:Poznajcie naszych kandydatów do tytułu Wielkopolski Rolnik Roku 2013
Przeczytaj koniecznie
: Wielkopolski Rolnik Roku 2013 - serwis specjalny NaszeMiasto.pl
Zobacz, jak rozkręcamy nasz plebiscyt!
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?